טיפול ראשוני בתינוק
מהרגע הראשון שבו אתם מחזיקים את תינוקכם, נוגעים בו ברכות ומשדרים לו אהבה, הקשר המיוחד ביניכם מתחיל. הוא לומד להכיר אתכם דרך קולכם והמגע שלכם. לצד החום והאהבה, החשובים כל כך להתפתחות תינוקכם, כדאי לדעת עוד מספר דברים שיעזרו לכם לאחר שהגעתם הביתה ומצאתם את עצמכם במצב חדש, מבלבל ולא מוכר...
אוזניים
ניקוי אוזניים (אפרכסת) ונחיריים יעשו בעזרת מגבת, פיסת צמר גפן או חיתול בד. אין להשתמש במקלוני צמר גפן לאוזניים!
ביגוד
כל תינוק זקוק לגופיה, מכנסיים עם רגליות, בגד עליון נוסף, כובע ושמיכה. בחורף יש להלביש שכבה שלישית בעת היציאה מהבית. יש להתאים את הביגוד לפי עונות השנה.
גזים
תינוקות רבים סובלים מכאבי בטן וגזים בשלושת חודשי החיים הראשונים והם בוכים בשל כך. התאזרו בסבלנות והשתדלו להיענות למכאוביו של התינוק בעיקר תוך כדי החזקתו על הידיים. רצוי להימנע מאכילת מזונות הגורמים לגזים אצל האם המניקה, להפחית מוצרי חלב וקפאין.
דימום והפרשה נרתיקית
אצל בנות יכולה להופיע הפרשה שקופה לבנה או דמית בתקופה של עד כחודש לאחר הלידה. אלו הפרשות טבעיות שמקורן בהורמוני האם המופרשים מגופה של התינוקת.
האכלה
חלב אם הוא המזון הטבעי לכל תינוק. תינוק אמור לינוק לפחות 8-12 פעמים ביממה. הנקה לא אמורה לכאוב. חיבור נכון של התינוק לשד עוזר למנוע כאבים, פצעים, גודש, דלקות ועוד ומאפשר לתינוק לינוק בצורה יעילה ולקבל יותר חלב. ניתן וחשוב לפנות לעזרה מקצועית בהנקה בכל שלב. כאשר מסיבות שונות ניתנת פורמולה, יש להקפיד להכינה לפי הוראות היצרן!
ויטמין D
ע"פ המלצה של משרד הבריאות, יש לתת לתינוק ויטמין D במינון 400 יחידות בינלאומיות, בטיפות לפה פעם ביום, החל מיום השחרור ועד גיל שנה. יש לברר עם הרוקח לגבי מספר טיפות בהתאם לסוג התכשיר.
זכרו
יש ליצור בהקדם קשר טלפוני עם התחנה לבריאות המשפחה (טיפת חלב) לצורך המשך טיפול ומעקב (בטלפון 5400*). כמו כן, רצוי להגיע לביקורת רופא ילדים בקופת חולים תוך 72 שעות מהשחרור.
חימום החדר, חום גוף
יש להקפיד על טמפרטורה בחדר התינוק בין 22-24 מעלות צלזיוס. רצוי לרכוש מד טמפרטורה לחדר ולתלות סמוך למיטת התינוק. לפני הרחצה, יש לדאוג לחימום החדר ל 25 מעלות צלזיוס. חום גופו של התינוק צריך להיות בין 37.5 – 36.5 מעלות צלזיוס.
טבור
הקפידו לנקות את גדם הטבור עם אלכוהול 70% לפחות 3 פעמים ביום. גדם הטבור ינשור עד שבועיים – שלושה מהלידה. מותר לרחוץ תינוק באמבטיה גם כאשר גדם הטבור טרם נשר.
יציאות
היציאה הראשונה של התינוק היא בצבע שחור ונקראת מקוניום. כאשר תינוק מתחיל לאכול הופכות היציאות לחומות צהבהבות ומרקמן גרגירי רך. תינוק שיונק יש לצפות לפחות ל – 3 יציאות צהובות נוזליות ביממה (בשבועות הראשונים), בהמשך תיתכן אפילו רק יציאה אחת לשבוע. בתינוק שניזון מפורמולה יש לצפות לפחות ליציאה אחת ביום. כל תינוק מפריש צואה בכמות שונה. צואה ירוקה, רירית ובעלת ריח רע, חייבת פנייה לרופא.
כיסא בטיחות לרכב
ע"פ הנחיות של משרד התחבורה ומשרד הבריאות, בזמן הנסיעה ברכב, על התינוק להיות חגור בכיסא בטיחות. את הכיסא יש להתקין במושב האחורי של הרכב כנגד כיוון הנסיעה. אין להושיב את התינוק במושב הקדמי אם קיימת כרית אוויר! (במידת הצורך ניתן לנטרל את כרית האוויר).
לחות לעור
ניתן לטפל בעור יבש בעזרת תכשירים המתאימים לעור התינוק.
מוצץ
שימוש במוצץ בזמן שינה, לאחר שהתינוק יונק בצורה סדירה והחל מגיל חודש.
ניגוב הפרשות
אצל בנות ישנה חשיבות רבה לאופן ניגוב ההפרשות. יש לנגב מהאזור הגניטלי לכיוון העכוז במגבון נקי. אם יש צואה בין השפתיים, יש לנגב בעדינות עם מגבון נקי בלבד.
סבון רחצה
בחרו סבון רחצה או שמן רחצה המתאים לתינוק. יש לרחוץ מהאזור הנקי לנקי פחות – מהראש לפנים, צוואר, גוף וכלפי מטה.
עיניים
ניקוי העיניים ע"י ספוגיות צמר גפן לחות. לכל עין פיסת צמר גפן נפרדת. הניקוי ייעשה מהצד החיצוני של העין כלפי פנים לכיוון האף. לניקוי חוזר יש להשתמש בפיסת צמר גפן נקייה (ניתן להשתמש במגבונים מיוחדים לעיניים).
פריחה
תתכן פריחה אדומה על פני עור התינוק החולפת תוך זמן קצר לאחר הלידה. במידת הצורך פנו לייעוץ רפואי.
ציפורניים
יש להימנע מלגזור את ציפורני התינוק עד גיל חודש. ניתן להשתמש בכפפות. יש לרכוש מספריים מתאימות.
קיפולי עור
יש לשטוף ולייבש היטב בקפלי עור התינוק. יש לבדוק שאין שערות סביב אצבעות התינוק וסביב איבר המין אצל הבנים.
רחצה
מומלץ לרחוץ את התינוק לפחות פעם ביום (גם בחורף). יש לרחצו תמיד לפני הארוחה, על מנת למנוע פליטות מיותרות. טמפרטורת המים לא תעלה על 37 מעלות. יש לבדוק את חום המים במרפק על מנת למנוע כוויות לתינוק.
שתן
תינוק נותן שתן לפחות 6-8 פעמים ביום. חיתול רטוב מבטא יניקה / האכלה מספקת. אם לאחר מספר החתלות החיתול יבש, יש להניק / להאכיל לעיתים קרובות ולשקול ייעוץ רפואי.
תנוחה והשכבה
יש להשכיב את התינוק על הגב בזמן השינה למניעת "מוות בעריסה". בזמן ערות ובהשגחת מבוגר חשוב להשכיבו על הבטן לצורך התפתחות תקינה. יש לשים גירויים במרחק 20 ס"מ מהתינוק (צעצוע, ספר וכד').
זמינים בשבילך תמיד
רוצה ללדת בדרך שלך?
נשמח להגשים את כל מה שחלמת
לכל שאלה מחשבה התייעצות השאירי פרטים, מבטיחים לחזור אליך עם תשובה בהקדם
09-8609500
מרכז רפואי לניאדו רח' דברי חיים 16, קרית צאנז, נתניה, 42150